28 Haziran 2016 Salı

TİRİT BAYAT EKMEK


Çöpe atılan ekmeklere bakınca bu gün de yine size bayat ekmekten yapabileceğiniz bir tarif vermeliyim diye düşündüm....ekmekler çöpe gitmesin onları değerlendirme yollarını araştıralım...inanın çok lezzetli tarifler ortaya çıkıyor bayat ekmek ile...
 bayat ekmek ile neler yapabileceğimizi daha önce sizlerle paylaşmıştım.bakınız
şimdi bayat ekmek ile yapılan tirit tarifleri vereceğim...


KIYMALI TİRİT
Bir tencereye soğanı ince çentip sade yağda öldürün.içine yağsız kıymayı ilave edip kaşıkla çeviriniz,kıymanın rengi dönmeye başladığı anda tuz ve baharatlarınızı ilave ediniz.bir tabağa kızarmış bayat ekmeklerinizi iki üç sıra diziniz.üzerine kaynamakta olan et suyunu bolca döküp bırakınız.bayat ekmekler et suyunu çektikten sonra üstüne kıymalı harcı bolca döşeyip üzerine sarımsak ve az sirkeli iyi ezilmiş koyu yoğurdu kaplayınız.üstüne biberli yağ gezdirip safraya koyunuz.
TAVUKLU TİRİT
Tavuğu haşlayın,iri parçalar halinde didikleyiniz, ayrı bir kapta bir parça tereyağı ,baharat ve bir parça kendi suyundan ekleyerek hafifçe kızartınız.ekmekleri lokma lokma  doğrayınız, üzerine tavuğun suyundan dökün,hazırladığınız tavukları üzerine döşeyiniz,
arzu ederseniz bu tirit'in üzerine beşamel sos hazırlayıp döküp fırında üzerini hafifçe kızartabilirsiniz.

YUMURTALI TİRİT

Bayat ekmeklerinizi fırında hafifçe kızartınız,kızaran ekmeklerinizi fırın kabınıza döşeyin,üzerine bolca et suyu döküp beş dakika et suyunu ekmeklerin çekmesini bekleyiniz.üzerine kaşar peyniri rendeleyiniz,minik minik parçalar halinde peynirlerin arasına tereyağı koyunuz,
Daha sonra lüzumu kadar yumurtayı peynirlerin üzerine kırınız sarısını bozmadan , yumurtanın beyazının üzerine tekrar kaşar peyniri veya gravyer peyniri ekiniz,sarıların üzerine bir miktar kara biber serperek yumurtanın akları beyazlaşmaya başlayıncaya kadar fırında tutunuz.