24 Mart 2015 Salı

BOLONEZ SOS YAPIMI

Sos yapımlarını tek bir sayfada toplamayı kısaca anlatmayı düşünürken baktım ki uzun uzun anlatmaya başlamışım......bende her sosu ayrı ayrı sayfalarda toplamaya başladım.....ilk olarak makarnalarda çok sevdiğim bolonez sos tarifini veriyorum.....tabi domates sosu ile birlikte



BOLONEZ SOS
100 gr margarin veya tereyağı
250 gr yağsız kıyma
400 gr rendelenmiş domates
1 diş ince kıyılmış sarımsak
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
1 orta boy soğan
tuz
2 adet defne yaprağı
45 ml domates sosu

Yapılışı
Tavada yağı kızdırın kıymayı, soğanı, sarımsağı 5 dk  kavurun, domatesi çarliston biberi ekleyin bir taşım kaynatın ateşin altını kısın 15 dakika kadar kaynatın tın, karabiber ve defne yaprağını ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu ilave edin.Kısık ateşte koyu sos kıvamına gelinceye kadar pişin......sosunuz hazır...
Makarnalarda kullanılır


Domates sosu
300 gr margarin
400 gr havuç küp şeklinde
200 gr kereviz küp şeklinde
1 baş rendelenmiş soğan
1 adet ince kıyılmış sarımsak
1 defne yaprağı
1 dal taze kekik
400 gr un
600 gr domates püresi
50 gr toz şeker
tuz, karabiber
3 lt et suyu

Hazırlanışı

derin bir tavada margarini, defne yaprağını,havuç, kereviz,taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartınız.unu katıp sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakınız.Domates püresini ekleyip karıştırın , sıcak et suyunu hazırladığınız unlu karışıma topak topak olmaması için hızlı hızlı karıştırarak ilave ediniz.şekeri ,tuzu, karabiberi de ilave ediniz.1 saat dibini tutmaması için sürekli karıştırınız.oluşunca bir süzgeçten geçirin. sosun kabuk bağlamaması için üzerine erimiz margarin gezdirerek saklayın.
Bu sosu daha az malzeme ile hazırlayabileceğiniz gibi verilen ölçülerde yaparak saklayabilirsiniz...