13 Haziran 2016 Pazartesi

MAYALI MUTLULUK EKMEĞİ

Mayalı hamurdan hazırlanan börek, çörek, kurabiyelere bayılırım....belki mayasız börekler kadar uzun süreli saklanmıyorlar ama fırından çıktığında sıcak sıcak süper oluyor mayalı hamur ile hazırlanan börekler, poğaçalar......bu nedenle sizinle mayalı hamurla hazırlanan çok fazla tarif paylaştım....bu gün de size stres atan adını taktığım...mutluluk ekmeği de dedikleri bu lezzetli ekmeği paylaştım....bir tatil sabahı hazırlayacağınız bu ekmekle ailece kahvaltı etmenizi tavsiye ederim....
adı neden mutluluk ekmeği derseniz...yerken anlayacaksınız.....ikram ettiklerinizin yüzlerinden de......

Malzeme
2 çay kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı şeker veya bal.
100 ml ılık süt.
150 ml ılık süt ayrıyeten
1 çay kaşığı tuz.
Hafif çırpılmış 2 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı sirke veya limon
100 gr tereyağı eritilmiş ve soğutulmuş
üzeri için 
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı süt.
HAZIRLANMASI
2 çay kaşığı kuru maya,süt ve şekeri karıştırıp mayalanmaya bırakın.( bakınız mayalı hamur nasıl hazırlanır yazıma)
Başka bir kaba unu tuzu koyun,ayrıyeten dediğimiz ılık sütü ekleyin.zeytinyağı,sirke ve mayayı ekleyin...çırpılmış yumurtaları ekleyin.kabın içinde iyice yoğurduktan sonra unlanmış tezgaha alın 10 dakika kadar  yoğurun.üzerine  bir bez kapatarak hacmi iki katına çıkıncaya kadar sıcak bir yerde   bekletin.yaklaşık bir saat.

Hamuru önce iki parçaya ayırın.sonra dört parçaya ayırın....yukarıda resimde gördüğünüz gibi 8 parça hamurunuz olacak....Her parçayı yuvarlak açın, üzerine tereyağını sürün..bir parça daha açıp diğer parçanın üzerine koyup...rulo şeklinde sarın....4 silindir rulonuz olacak....
Ruloların her iki ucundan kesin.kalan bölümü yukarıda resimde gördüğünüz gibi dört parça kesin.....
Hazırladığınız ruloları fırın kabınıza yukarıda gördüğünüz gibi yerleştirin....kestiğiniz uç kısımlar ortaya, diğerleri yanlara yerleştirin....bu şekilde ekmeğinizi yarım saat kadar daha sıcak bir yerde kabarsın diye bekleyin...Üzerine sütle karıştırdığınız yumurta sarısını fırça ile sürüp, önceden ısıttığınız 180 dereceli fırında fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra sıcaklıgı 160 dereceye düşürün ... üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Fırından çıkardığınızda üzerine fırça ile tereyağı sürüp havlu ile kapatın 10-15 dakika dinlendirin.